Уже восьмий рік поспіль медичний ліцей «Дніпро» за підтримки Управління з питань гуманітарної, соціально-культурної сфери та освіти Дніпропетровської обласної ради впроваджує для своїх вихованців проект «Літня хіміко-біологічна школа».
Вперше літня школа була проведена на базі дитячого оздоровчого табору «Веселка», що знаходиться в курортному місті Скадовськ Херсонської області.
Були поставлені такі завдання:
– розвиток творчих здібностей та пізнавальної активності обдарованих учнів;
-поглиблення знань з хімії, біології, екології, фізики, професійне самовизначення учнів;
– формування резерву для участі в предметних олімпіадах, турнірах, творчих конкурсах;
– вивчення історії античної Греції та стародавніх міст на території сучасної України, які були засновані греками тисячі років тому (ці заходи були присвячені року Трої);
– формування потреби у здоровому способі життя;
– формування лідерських якостей та навичок роботи в команді.
Із 33 обдарованих ліцеїстів сформовано три команди, які обрали собі назву, девіз та логотип («Панацея», «Олімпійці» та «Пегас»). Всі діти були поселені в корпусі дитячого табору «Веселка» та забезпечені чотириразовим повноцінним харчуванням. Протягом всієї роботи літньої школи команди змагалися у різних конкурсах та завданнях, заробляючи призові бали. Навчання, дослідження та поглиблення знань з профільних предметів діти поєднували з відпочинком та розвагами.
Насамперед перед літньою школою стояло завдання розвитку пізнавальної активності учнів, і з перших днів роботи школи діти поринули у світ науки.
На початку роботи школи був проведений вечір «Багатогранність талантів», де діти змогли розказати про себе, представити свої команди.
Щодня учасники літньої школи мали заходи, присвячені хімії, біології та античній історії.
Так, учитель хімії Роман Олена Василівна провела інтерактивну гру «Знавці хімії», де діти обирали питання різної складності та намагалися знайти правильну відповідь. Також була проведена конференція «Здорове харчування – основи здорового способу життя». Діти заздалегідь отримали теми, які вони мали розкрити: були підготовлені доповіді, презентації.
Учитель біології Машкіна Тетяна Володимирівна провела з учасниками літньої школи інтерактивну гру «Знавці біології», яка проходила в декілька етапів (днів). Проведено інтелект-гру «Фізика в біології», розв’язування олімпіадних завдань з біології.
Учитель історії Михайличенко Артем Євгенійович за тиждень до початку школи поділив між командами завдання, що були присвячені історії та культурі античної Греції. Так, першим завданням було поставити сценки «Як був створений світ та боги», «Боги-олімпійці», «Міф про Прометея». Того ж дня діти робили доповіді та демонстрували презентації на тему «Троя». Так, команда «Панацея» вивчала тему «Археологічна Троя», «Олімпійці» – «Гомерівська Троя», команда «Пегас» – «Археолог Генріх Шліман – археолог-самоучка, один з засновників польової археології. Відкриття античного міста Троя».
Наступним заходом, що був присвячений античній Греції стала конференція «Грецькі міста – поліси північного Причорномор’я». Ну й нарешті аби підбити підсумки, була проведена вікторина, де кожен мав змогу відповісти на запитання, які ставив вчитель. Найкращі гравці отримали призи.
Ліцеїсти змогли на власні очі побачити острів Джарилгач, де знаходиться національний природний парк. На теплоході усі учасники літньої школи вирушили на цікаву та пізнавальну екскурсію, яку провела нам провідний спеціаліст з екологічної освіти НПП «Джарилгацький» Шешина Наталія Валеріївна.
Учасники літньої школи відвідали Скадовський краєзнавчий музей, де познайомилися з історією міста, побачили виставку сучасних художників Скадовського краю.
В один з днів роботи літньої школи діти разом із своїми кураторами відвідали дельфінарій «Акварель».
Окрім різноманітних заходів та екскурсій, учасники школи щодня мали можливість поплавати в морі, здійснити ранкову пробіжку, взяти участь у заходах культурно-виховної роботи згідно з планом роботи ДОТ «Веселка».
Свої враження від проведеного дня діти записували у спеціальні щоденники. Потім інформація з них буде використана при створенні чергового відеосюжету «ДОМЛІ NEWS», який усі охочі зможуть переглянути цієї осені.
Хочемо подякувати директору ДОТ «Веселка» Агададяну Артуру Юрійовичу, всьому персоналу табору за турботу.
На закритті літньої школи діти показали театральні сценки, в яких поділилися своїми думками щодо цих дев’яти днів, які вони провели разом, висловили слова вдячності організаторам хіміко-біологічної школи та своїм кураторам. Цього дня були визначені переможці літньої школи за номінаціями:
«Кращі знавці хімії» – Богданович Марія (команда «Пегас»), Личинкин Валентин («Панацея»), Пільгуй Катерина («Олімпійці»);
«За цікаву доповідь на хіміко-біологічній конференції» – Горзов Софія («Панацея»), Криворучко Марія («Пегас»); Навальна Софія («Олімпійці»);
«Кращі знавці античної історії» – Живолуп Михайло («Пегас»), Морозова Олександра («Олімпійці»), Голуб Олександр («Панацея»);
«Кращі знавці біології» – Личинкин Валентин («Панацея»); Кадиров Рустам («Олімпійці»), Криворучко Марія («Пегас»);
«За ініціативність та активність» – Дерев`янко Дарина («Олімпцйці»);