За ініціативи директора медичного ліцею “Дніпро” Ковальової Лілії Петрівни та за підтримки Департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації за кошти обласного бюджету під час весняних канікул 2019 р. для кращих учнів 11-х класів медичного ліцею «Дніпро» було проведено навчальну екскурсію до міста Києва (навчально-тренувальні збори), яка виявилася дуже пізнавальною та насиченою. Їх супроводжували заступник директора з навчальної роботи Бессонова Інна Євгенівна та заступник директора з навчально-методичної роботи Макаренко Юлія Сергіївна.

Екскурсія розпочалася відвідуванням Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Нас зустріла начальник відділу організаційно-педагогічної роботи та довузівської підготовки Олена Сергіївна Горова. На чолі з проректором з науково-педагогічної та виховної роботи, професором Олександром Андрійовичем Канюрою, було проведено цю екскурсію.

Знайомство з університетом почалося з кафедри гістології, яка була заснована в 1868 році. Завідувач кафедри – Чайковський Юрій Богданович розповів нам про еволюцію та значення мікроскопів. Також ми мали змогу побачити рідкісну колекцію цих приладів.

На кафедрі анатомії людини ліцеїстів гостинно зустрів завідувач кафедри, д.м.н., професор Черкасов Віктор Гаврилович. Безштанько Микола Аркадійович, к.м.н., доцент кафедри, ознайомив гостей з колекцією анатомічних препаратів, серед яких є дуже рідкісні, зокрема скелет людини-гіганта. Своє життя кафедра розпочала у 1841 році і з тих пір плідно працює для студентів. Приємною несподіванкою стала зустріч із випускницею ліцею, студенткою-другокурсницею Малашевич Олександрою, яка розповіла про навчання в провідному медичному університеті міста Києва.

Зворушливим моментом стало відвідування аудиторії №4 морфологічного корпусу, що носить ім’я Володимира Юричка, студента медичного факультету №3, який загинув на Сході України, захищаючи її зі зброєю в руках.

Наступний крок в насиченій програмі екскурсії – стоматологічний факультет. На чолі з деканом факультету, д.м.н., професором Біденко Наталією Василівною ліцеїсти ознайомилися з роботою кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології, побувавши в лабораторії, де виготовляють зубні протези. Потім у ліцеїстів була можливість зазирнути до справжнього навчального процесу – побувати у фантомних аудиторіях, де студенти набувають практичних навичок. Цікавим відкриттям для ліцеїстів стало знайомство із Андрієм Володимировичем Копчаком, директором стоматологічного медичного центру НМУ імені О.О.Богомольця, де студенти, починаючи з 4 курсу, проходять практику зі справжніми пацієнтами. Отже, відвідування університету виявилося водночас корисним і цікавим.

Дякуємо за надану можливість знайомства з Національним медичним університетом імені О.О.Богомольця та за змістовні, корисні та цікаві екскурсії.

Друга половина захоплюючого першого дня в місті Києві розпочалася з відвідування Національного музею медицини України. Там на ліцеїстів чекала екскурсовод Оксана, яка згодом провела усіх присутніх трьома залами, що були присвячені найдавнішій медицині, медичній освіті в Україні, її розвитку та стану періоду бурхливого XX століття. Під час екскурсії майбутні лікарі дізналися багато нової інформації, такої, як наприклад, стародавнє знахарство, цирульників, першого лікаря Ю.Дрогобича, лікарів періоду Національно-визвольної війни 1648-1657 рр., перші медичні навчальні заклади України, інструментарій та цілу плеяду видатних лікарів, серед яких були Пирогов, Мечников, Заболотний та багато інших. Також на власні очі всі присутні побачили аптеку XIX століття, прийом лікаря того ж часу, операцію, яку проводив Пирогов, важку працю польових лікарів й голод 1932-1933 рр., які були відтворені у картинах, діорамах, інсталяціях тощо. Загалом час, проведений у музеї, виявився досить цікавим, і жоден не залишився байдужим до вивченого питання.

Далі група ліцеїстів попрямувала до навчально-розважального центру для дітей та дорослих – музею «Експериментаніум». Він присвячений механіці, оптиці, магнетизму, там є анатомічний відділ, а також відділ «Таємниці води». Вихованцям ліцею було запропоновано подивитись на прототип чорної діри, розібрати організм людини, усі мали змогу доторкнутися до плазмового шару, пройтися нескінченним коридором, побачити неймовірні оптичні ілюзії. Було дуже цікаво спостерігати за фізичними процесами. Тобто, кожен експонат музею виявився дивом науки, яке обов’язково захопить дітей і дорослих.

Наприкінці першого дня подорожі екскурсійна група вирушила на відпочинок до дитячого табору «Фреш кемп», розташованого в санаторно-курортній місцевості Оболонського району міста Києва – Пущі-Водиці. Місцевість отримала таку назву через те, що 70% її площі займає густий ліс та колись текла річка Водиця. Значну роль у розвитку дачного селища Пуща-Водиця відіграли Микола Чоколов та київські лікарі Ф.Г.Яновський та Р.Р.Рубінштейн, за ініціативою яких були побудовані перші санаторії в цій місцевості. Дачне селище з 600 ділянок з’явилося в Пущі-Водиці в 1893 році.

У 1904 році тут запустили перший трамвай. Спочатку він був на тепловій тязі, але від цієї технології відмовилися через те, що іскри, які вилітали в процесі горіння вугілля, спричиняли пожежі в лісі, тому його замінили електричним.

В наші дні це місце розташування багатьох київських лікарень, санаторіїв та оздоровчих таборів.

Першу половину другого дня екскурсії ліцеїсти провели в Національному парку міста Києва, де ознайомилися з біологічним різноманіттям місцевості. Від прогулянки засніженими стежками парку діти отримали не тільки задоволення, а й користь, маючи можливість на власні очі побачити такі види рослин та тварин, які до цього не доводилося зустрічати.

Дивовижним місцем виявився Національний науково-природничий музей НАН України – наукова і просвітницька установа, один з провідних центрів розвитку природничих досліджень України, що діє в системі Національної академії наук України, та одночасно є одним із найбільших науково-природничих музеїв світу.

Музей розташовано в центрі Києва у старовинному будинку з оригінальною архітектурою в стилі неокласицизму. Музей має 24 зали загальною площею 8 тисяч кв. метрів. У ньому зібрано понад 30 тис. експонатів, що розповідають про виникнення, будову та еволюцію Землі, її рослинний і тваринний світ, їхнє минуле та сучасне, про історію матеріальної культури племен і народів, що заселяли територію України. Центральне місце в музеї посідає комплекс діорам — ландшафтні експозиції та біогрупи, кількість яких сягає 24.

У музеї ліцеїсти прослухали цікаву та пізнавальну лекцію «Твоя перша палеонтологічна колекція». Пан Олексій (наш екскурсовод) розповідав про найдавніших тварин та рослин, основоположників палеонтології та різні палеонтологічні експедиції. Під час лекції всі присутні взяли участь у майстер-класі зі створення відбитків морської зірки на гіпсовій основі. Так лекція з простого прослуховування інформації перетворилася на інтерактивний, пізнавальний та творчий захід. Після майстер-класу ліцеїстів об’єднали в 4 команди, і вони помандрували залами музею, граючи у квест “Розвиток життя на Землі”.

Під час гри учні знайомилися з основними етапами розвитку живих організмів. У залі були представлені численні останки найдавніших рослин і тварин, які населяли нашу планету в палеозойську та мезозойську ери, починаючи від примітивних ракоподібних і молюсків, закінчуючи високоорганізованими представниками рептилій, птахів та ссавців. У запеклій боротьбі перемогу здобула команда у складі Лебедя Платона, Бондар Анастасії, Криворучко Марії, Сорокіна Микити, Личинкина Валентина.

На цьому експедиція не закінчилася. Вихованці ліцею прослухали ще одну лекцію «Морські тварини та де їх шукати», під час якої їм було запропоновано намалювати кальмара за допомогою чорнила каракатиці. Наприкінці лекції нашим кмітливим розумникам було видано завдання для наступного квесту. Цього разу перемогла дружба, і всі отримали від пана Олексія подарунки на згадку.

Наприкінці пізнавальної подорожі ліцеїсти помандрували засніженими вулицями центральної частини Києва,  милуючись   дивовижними  краєвидами  столиці.

Висловлюємо щиру подяку   директору медичного ліцею «Дніпро» Ковальовій Лілії Петрівні за надану можливість   провести час канікул із користю: розширити світогляд, набути нових знань, отримати незрівнянний досвід та просто добре відпочити.

Особливо вдячні Ларисі Миколаївні, професійному екскурсоводу, яка весь час супроводжувала  команду ліцею, допомагаючи  у вирішенні різноманітних питань.