Любі друзі!

Сьогодні ми зіштовхнулися із незручностями у зв’язку із пандемією коронавірусу СOVID-19 і введенням карантину. У цій ситуації важливо розуміти, це нормально відчувати страх, тривогу, незадоволення, роздратування, і, навіть, відчай, коли звичний хід життя порушується неочікуваними подіями. Дайте собі час прожити всі ці природні емоції, визнайте, що вони є, обговоріть їх із тими, хто поруч оффлайн чи онлайн. Коли перші бурхливі емоції позаду, дозвольте собі творчо адаптуватися до обставин та спробуйте знайти переваги у тому, щоб більше часу проводити вдома, поміркуйте, які ресурси вам доступні саме зараз, щоб піклуватися про себе та своїх рідних у ці дні.

Що ми можемо зробити, щоб стрес від пандемії та карантину не став хронічним й не призвів до виснаження організму, погіршення настрою чи самопочуття?

Перш за все, намагайтесь концентруватися на тому, що знаходиться у зоні вашого контролю. Намагання турбуватися про події поза зоною нашого контролю змушує нас відчувати надмірну тривогу і безнадійність. Бо, й насправді, ми не можемо контролювати вірус, світову економіку або природні явища. Але, ми можемо контролювати те, що робимо тут і зараз. І це має значення. Для нас. Для інших. Самоізоляція та адекватна гігієна, турбота про власний психологічний стан та наших близьких – вкрай важливі і необхідні сьогодні.

Піклуйтесь про свій психологічний стан: читайте лише достовірну інформацію, мінімально необхідну, щоб бути в курсі головних подій у країні. Відслідковуйте свої емоції, не перевантажуйте себе тривожними новинами, на які ви не можете вплинути. Для досягнення психологічної рівноваги доцільно займатися тілесними практиками, медітацією та творчістю будь-то кулінарія чи декорування квартири.

Визначте, на які внутрішні та зовнішні ресурси ви могли би спиратися під час карантину. Що вас заряджає? Можливо, вам допоможе режим дня, корисна їжа, здоровий сон, онлайн спілкування із друзями, регулярні фізичні вправи, читання. До кого ви можете звернутися по допомогу? Родичі, друзі, лікарі. Кому може бути потрібна ваша допомога зараз? Можливо, вашій старенькій сусідці потрібен свіжий хліб, і його можна залишити біля її двері.

Продовжуйте робити те, що важливо для вас. Навчальні, наукові чи робочі проекти, турбота про себе та інших, спілкування, улюблені хобі чи домашні справи. Час від часу задавайте собі питання: що я можу зробити саме зараз, щоб покращити життя собі або тим, хто поряд?

Найважливіше: дистанцюйтесь фізично, а не емоційно!