У рамках відзначення тижня «Овочів та фруктів» 31 березня 2021року для ліцеїстів, які мешкають у гуртожитку медичного ліцею, був проведений майстер-клас «Вітамінна родина».


Їжа – джерело тепла, енергії, росту, здоров´я.
Не пропливе рікою пароплав, не поїде по рейках тепловоз,
не підніметься вгору космічний корабель, якщо двигун не отримає пального.
Щоб рости, працювати, бігати, навчатися, розважатися нам необхідна   енергія й сила. Ця енергія виробляється організмом людини з їжі.
Їжа – джерело енергії. Завдяки їжі наш організм підтримує постійну температуру, їжа потрібна організмові і як будівельний матеріал.
Наша їжа не однакова за своїм складом і значенням для організму. До складу продуктів харчування входять: білки, жири, вуглеводи.  Але є ще один із основних складників здорової їжі це вітаміни.

Науковий звіт лабораторії  «Вітамінна родина» про користь щоденного вживання свіжих фруктів та овочів.
Свіжі овочі та фрукти:
1.     Піднімають настій.
2.     Захищають від хвороб.
3.     Додають вітамінів.
4.     Рятують від холестерину.
5.     Дарують бадьорість.
6.     Зберігають  ясність розуму і відмінну пам’ять.
7.     Подовжують молодість.
8.     Допомагають схуднути.
9.     Економлять час.

Уважно слухаємо рекомендації   наукової  лабораторії.

«Ода  Борщу». (Читати за 30 хвилин до обіду).
   …Свининка  на  кісточці,  жменька  квасольки,  
Грибочки,  капуста,  штук  три  барабольки,
Морквинка,  буряк,  часничок  і  перчинка,
Листочок  лавровий,  укропу  стеблинка,
Солодкого  перцю  й  селери  –  частинка,
Петрушечки  трішки,  та  солі  краплинка,
Одна  цибулинка  й  шматочок  сала,
Щоб  злотомедально  та  страва  сіяла,
А  ще  –  помідори  додати  у  горщик,
І  вийде  –  смачнючий  український  борщик!  
Смачного!
Пригощаємо всіх!

Мажара Людмила Василівна, вихователь